Prosecco De Giusti

Iz iste obitelji koja se bavi Manuel kavom dolazi i vino Prosecco De Giusti.

Udaljen 50 km od Venecije i otprilike 100 km od Dolomita, Conegliano Valdobbiadene područje je brdovita zona kroz koju prolazi ono što je danas poznato kao “Cesta vina i prošeka Conegliano Valdobbiadene”. Lokalna vinogradarska scena ima drevno podrijetlo, a prvi pisani spomen Prosecca u ovom dijelu svijeta datira iz 1772. godine.

 

Vinogradi

Neprocjenjive tradicije održavaju se u dolinama i selima razasutim po krajoliku ovog uzvišenog, očaravajućeg područja, koje je ne iznenađujuće steklo reputaciju vodećeg svjetla u svijetu uzgoja vina.

Unutar širokog pogleda obuhvaćeni su strmi obronci i valovita brda, uglavnom prekrivena bujnim vinogradima. Ovaj jedinstveni dio zemlje je riznica kulture i okusa gdje miris vina ispunjava zrak, a talijanska izvrsnost je podignuta na nove visine. Ovo je mjesto gdje se proizvodi De Giusti Prosecco.

Sorta grožđa Glera

Ljudi vrlo često miješaju i imaju krivu definiciju prosecca. Skloni su ga jednostavno shvatiti kao pjenušac, ali to nije slučaj sa svim vrstama prosecca. U osnovi, prosecco je fino bijelo vino, a njegova osnova je grožđe Glera.

Grožđe Glera igra ključnu ulogu u De Giusti Proseccu. Loza je porijeklom iz sjeveroistočne Italije i poznata je još od rimskog doba. Glera je rustikalna sorta s velikim grozdovima bijelog grožđa zlatnožute boje.

Prosecco mora sadržavati najmanje 85% Glera grožđa. Ostalih 15% može se napraviti od odabranih sorti grožđa: Verdiso, Perera, Bianchetta Trevigiana, Chardonnay, Pinot Bianco, Pinot Grigio i Pinot Nero (fermentirani iz kožice). Oni daju presudan doprinos prepoznatljivoj strukturi svakog vina.

BERBA Grožđe se bere rano, krajem rujna. To je vrijeme kada postižu optimalnu razinu senzorne zrelosti – u pogledu sadržaja šećera, kiselosti i aromatičnih tvari – za proizvodnju prošeka. To je izuzetno delikatan proces jer grožđe mora ostati netaknuto kako ne bi došlo do spontane fermentacije prije nego što stigne u vinariju.

PREŠANJE Sofisticirani strojevi koriste se za nježno prešanje grožđa, čime se iz sredine grožđa izdvaja samo najfiniji mošt.

ODMARANJE Mošt se ostavi da se dekantira u čeličnim bačvama na 5-10°C u trajanju od 10 do 12 sati.

FERMENTACIJA Samo bistri dio mošta prolazi kroz fermentaciju. Tijekom procesa, koji se odvija na konstantnoj temperaturi od 18-20°C i traje 15-20 dana, čuvaju se najfiniji mirisi grožđa. Nakon fermentacije slijedi razdoblje odležavanja. Tijekom ove faze provode se postupci prelijevanja i filtriranja kako bi se proizvela bistra tekućina poznata kao osnovno vino.

Drugi proces fermentacije odvija se nakon što je osnovno vino bistro. Nakon detaljnog kušanja, različite serije u vinariji se spajaju: vina različitog podrijetla, razdoblja berbe i senzorskih svojstava koja su se do sada držala odvojeno, miješaju se zajedno u pažljivo odmjerenim omjerima.