Barista je stručnjak za kavu

Barista je osoba koja se specijalizirala za pripremu i posluživanje kave, često u kafićima ili restoranima. Posao bariste uključuje pripremu različitih vrsta kave, kao što su espresso, cappuccino, latte, americano, macchiato i mnoge druge, kao i stvaranje ukrasnih uzoraka na površini kave, poznatih kao latte art. Barista je stručnjak za kavu koji ne samo da priprema izvrsnu kavu, već također stvara ugodnu atmosferu za svoje kupce i brine o održavanju kvalitete kave i opreme. Barista je ključni član tima u bilo kojem kafiću ili restoranu koji želi pružiti svojim kupcima vrhunsku uslugu.

Baristi imaju duboko razumijevanje procesa prženja kave, različitih načina pripreme i različitih vrsta zrna kave. Oni su također upoznati s različitim tehnikama kuhanja, pjenjenja mlijeka i posluživanja kave.

 

Što je posao bariste?

Posao bariste uključuje:

  • Podešavanje mljevenja na mlincu
  • Održavanje čistoće opreme
  • Pravilno tampiranje
  • Pravilno zagrijana šalica
  • Pravilno zagrijavanje mlijeka

Baristi su ljubazni i gostoljubivi prema gostima, nudeći im savjete o kavi i pomažući im da odaberu kavu koja najbolje odgovara njihovom ukusu. U mnogim slučajevima, baristi su ključni za stvaranje ugodne atmosfere u kafiću, stvarajući opuštajuće okruženje u kojem ljudi mogu uživati u kavi i družiti se s prijateljima i kolegama. Baristi također brinu o održavanju kvalitete kave i opreme za pripremu kave. To uključuje redovito čišćenje i održavanje kave i aparata za kavu, kao i pažljivo skladištenje i pripremu svježe mljevene kave.

Baristi su vrlo brzi u pripremi kave, i pažljivo nadziru svaki korak u procesu kako bi osigurali da se kava priprema na najbolji mogući način.

Da li barista radi još nešto osim kuhanja kave?

Kao dio svoje uloge, baristi također mogu biti odgovorni za vođenje evidencije o zalihama i narudžbi kave, kao i za upravljanje financijama kafića. U ovom smislu, baristi su obično važan dio poslovnog tima i moraju usko surađivati ​​s menadžerima kafića kako bi osigurali uspješno vođenje poslovanja.