Americano nije produženi espresso

Americano je jedan od popularnih načina pripreme kave. Iako se često opisuje kao produženi espresso, americano je zapravo jedinstvena kava koja ima drugačiji okus i profil okusa od espressa.

Ovo je jedna od čestih zabluda i ustvari se većina konobara ne trudi shvatiti zašto americano ne može biti produženi espresso.

Ključna razlika  je u načinu pripreme

Espresso se priprema ekstrakcijom kratkog, jakog udara vruće vode kroz mljevenu kavu pod visokim pritiskom. Ovaj proces stvara koncentriranu kavu s bogatim okusom, aromom i kremastom teksturom.

S druge strane, americano se priprema dodavanjem vruće vode espressu. Kava se još uvijek priprema ekstrakcijom kroz mljevenu kavu pod visokim pritiskom, ali nakon ekstrakcije, vruća voda se dodaje kako bi se stvorila manje koncentrirana kava. Rezultat je kava koja je manje jaka od espressa i ima više okusa vode, što je čini različitom od espressa.

Osim razlike u načinu pripreme, americano i espresso imaju različite arome, okuse i teksture. Espresso ima intenzivnu, bogatu aromu i okus, s notama tamne čokolade, karamela i orašastih plodova. Sa druge strane, americano ima slabiju aromu i okus te manje izraženu kremastu teksturu od espressa.  Kava ima drugačiji okus, aromu i profil okusa od espressa te je omiljena među ljudima koji žele manje koncentriranu kavu s više okusa vode. Po gustoći je dosta slična filteri kavi.

Kava ne smije biti gorka

Ukoliko bi americano radili kao produženi espresso, kava bi duže curila iz glave aparata, dodatno se pržila na na 100 °C i u šalici bi imali gorku tekućinu bez okusa. Gorka kava je često odlika loše pržene kave, a najčešće prekuhane kave prilikom produženog espressa. Gorčina i kiselost u kavi ne odgovaraju nikome, a najmanje vašem probavnom sustavu.