Ljeto je napokon tu: dani su duži, vrijeme je toplije, a kava hladnija. Došlo je doba godine kad su poznavatelji kave posebno uzbuđeni zbog cold brew kave. Ako još niste probali kavu pripremljenu “na hladno”, pravo je vrijeme da vam otkrijemo o čemu se točno radi i kako sami možete napraviti hladno pripremljenu kavu kod kuće.

Što je Cold Brew?

Cold brew kava opravdava svoje ime. To je kava koja se “kuha” hladna, natapa se u vodi preko noći kako bi zrno kave pustilo svoj okus, a zatim se razrijedi.

Koja je razlika između ledene kave i hladnog napitka?

Ledena kava je vruća kava koja se zatim prelije preko leda da se ohladi. Hladno pripremljenoj kavi nije potreban led – niti zagrijavanje ni u jednom trenutku procesa. Budući da toplinsko kuhanje može istaknuti kiselost zrna kave, kaže se da je hladni napitak slađi od ledene (ili tople) kave.

Kako napraviti Cold Brew kod kuće

Hladno pripremljena kavu nije za pripremu u jutarnjoj žurbi, jer može trajati otprilike 12 sati da se pripremi. Ne brinite, vrijeme pripreme je brzo i jednostavno.

Sve što trebate je mljevena kava i voda pomiješani u zdjelici. Ostavite u hladnjaku najmanje 12 sati (idealno 16 sati), a zatim procijedite kroz cjedilo obloženo filterom za kavu. Servirati je možete sa ledom ukoliko želite ledeno osvježenje, no kako se je pripremala u hladnjaku, već je osvježavajuća. Savjetujemo da za cold brew kavu stavite duplu količinu mljevene kave od one koju koristite za klasičan topli espresso!

I čajevi se mogu “hladno kuhati”

Na isti način kako smo opisali cold brewing za kavu, vrijedi i za čaj. Čaj hladnom pripremom je pitkiji i otpušta manje teina. Čajevi koji se pripremaju hladnim stajanjem su odlični u ljetnim vrućim danima jer su vrlo okusni kao sok, a nisu puni šećera. Isprobajte cold brewing za čaj i za kavu, iznenadit ćete se okusima!